Kako preživjeti “mačje vrućine”?

Obično slušamo o pasjim vrućinama, koje ovih dana itekako osjećamo na svojoj koži… A činjenica je da je jednako kao nama i psima, vruće i mačkama. Kako one same po sebi nisu ljubiteljice vode, rashlađivanje nije tako jednostavno. Nikako se ne preporučaju opcije močenja mačke, stavljanja ispod klime ili šišanja, ali, srećom, ima drugih načina kako im pomoći da što bezbolnije prođu kroz ove paklene temperature.

Nabavite ventilatore

Neke mačke, baš poput nekih ljudi, ne podnose klimatizacijske uređaje. Ako ne posjedujete takvo rješenje, svakako probajte nabaviti koji ventilator.

Ugodno strujanje zraka sigurno će goditi i vama i vašoj mački. Nadajmo se samo kako joj ventilator neće postati zanimljiva igračka.

Uvijek joj osigurajte hladnu vodu

Tijekom vrućih dana imajte na umu da mačja posuda s vodom uvijek bude napunjena svježom tekućinom, a ako se brzo i zagrije, slobodno u nju povremeno stavite jednu kockicu leda.

Naglašavamo, jednu.

Smjestite je na ugodno mjesto

Sigurno vam mačka ima omiljenu dekicu, prostirku ili nešto slično na čemu voli ljenčariti. Ako je potrebno pomaknite ih tamo gdje se osjeti strujanje zraka, mački će biti ugodnije, a ako joj lokacija ne paše, sama će se premjestiti.

Ne, propuh ne ubija, štogod vaša baka tvrdila. 😉

U vrućim satima ne puštajte mačku van

Ako ste omogućili svojoj ljubimici da može izlaziti u prirodu, pobrinite se da se mačka tijekom vrućih sati može nesmetano vratiti u hladnije prostorije.

Prilagodite vrijeme za igru

Uvjereni smo da znate da trebate svakog dana odvojiti vrijeme za igru s mačkom. Ono na što trebate paziti je da igru prilagodite hladnijim trenucima jer bi u protivnom životinja mogla doživjeti toplotni udar.

Redovito četkajte mačju dlaku

Uklanjanje viška dlake mački može pomoći da se rashladi. Budite dosljedni i četkajte mačku kadgod primijetite da joj je počela ispadati veća količina dlake. Osim što će uživati u četkanju, većina njih uživa, mački će biti znatno ugodnije.

Rashladite mačji ležaj

Ako je doista neizdrživo vruće, ako već i vi lipsate kao da ste na samrti, znajte da ni mački nije ništa bolje. Zamrznite pokoju plastičnu bocu s vodom, zamotajte je u pamučnu tkaninu te postavite blizu mačje prostirke.

Može pomoći tijekom značajno vrućih dana.

Navucite zavjese i rolete

Tijekom ‘zvizdana’, kada je sunce na svojoj najvišoj točki, a živa u termometru samo što se nije rastopila, ne bi bilo loše navući zavjese ili rolete, ovisno što imate.

Mačke vole ležati na suncu koje dopire kroz prozor, no ne i tijekom najvrućih dana.

 

Leave a comment